Uit: Lunaren
Auteur: Tineke Boogaarts


Uit hoofdstuk 3, de eerste dag van een Lunaar

…………….In het proces van mijn moeders ziekte, Alzheimer, valt op dat er veel belangrijke zaken gebeuren op de eerste dag van een lunaar, zowel bij die van haar als bij die van mij. Hieronder een paar van die momenten, soms op de dag van mijn lunaar en soms op de dag van haar lunaar: de eerste dag van mijn moeders opname in het verzorgingshuis is de eerste dag van mijn lunaar en ook het inleveren van de sleutel van haar huis en daarmee de afronding van een proces, gebeurt op de eerste dag van mijn lunaar.

 

Astrologisch allerlei

Mijn lunaar waarin mijn moeders opname valt, heeft een Kreeft-Ascendant en is een
HH van mijn Kreeft-solaar-Ascendant.
De Maan, als heer 1, staat prominent als hoekplaneet op het MC.
Mijn geboorte Zon-Saturnus-in-Maagd-conjunctie van >4° in het 8e huis laat zich nu zien als een
exacte conjunctie in Schorpioen en wel binnen één graad in het 5e huis.
Bijna het gehele projectjaar staat onder invloed van die Kreeft-solaar,
hoe passend bij dit moeder-thema en het is dan ook niet verwonderlijk
dat verhalen over haar als een rode draad door dit boek heen lopen.

Op vier juli was er weer een eerste dag, nu van de lunaar van mijn moeder. Ik doe bij mijn moeder haar sieraden af, omdat in de laatste dagen op deze wereld de vingers kunnen opzwellen en ringen er dan moeilijker vanaf te krijgen zijn. Aan de trouwring zit een bijzonder verhaal verbonden. Mijn ouders hadden zelf geen geld om vlak na de oorlog ringen te kopen en dat vond mijn moeder jammer. Ik heb mijn ouders op hun 35e huwelijksdag daarom trouwringen cadeau gedaan en die ring, die mijn moeder steeds heeft gedragen, heb ik nu op deze vierde juli, met toch wel wat emotie, van haar vinger afgeschoven. Door toeval kom ik er ook achter dat mijn overleden oma (haar moeder dus) ook op deze dag, vier juli, een nieuwe lunaar zou hebben gehad. Op haar sterfbed riep mijn moeder vanuit een soort trance wanhopig om haar moeder. Bizar gewoon. Mijn moeder is op elf juli overgegaan.

Ik heb me er dikwijls over verwonderd dat de lunaar van mijn moeder aangaf als ik iets deed en dat mijn lunaren aangaven als er met haar iets wezenlijks gebeurde. Tijdens het gehele Lunarenproject lopen de horoscopen van mij en die van mijn moeder als een vervlochten draad door elkaar en ik heb dit fenomeen meer voorbij zien komen in verhalen uit de groep. De dood, en ziektes die naar de dood leiden, zie je vaak niet in de lunaar van de zieke of gestorvene zelf, maar wel in die van de achterblijvers. Zo kreeg ik het volgende verhaal van een cliënt die in Amerika woont: ‘Jouw boek in wording moedigde me aan om terug te kijken in mijn dagboeken die ik een paar jaar geleden gedurende drie maanden dagelijks had bijgehouden. Een van de eerste lunaardagen was voor mij op twaalf juni en mijn moeder was die dag opgenomen in het ziekenhuis voor een vaatonderzoek. De volgende dag kreeg ik niet haar, maar mijn broer aan de telefoon die me in paniek vroeg om met spoed naar Nederland te komen, want er was een complicatie opgetreden. Mijn moeder lag op de intensive care. Mijn wereld stond op zijn kop. Ik reed in acht uur naar Chicago en er gingen allerlei, fijne herinneringen aan mijn moeder door me heen tijdens die rit, maar ook voelde ik de angst om haar te verliezen. Ik had al die jaren mijn dagboek opgeborgen gehouden, omdat het te pijnlijk was. Mijn moeder is niet meer bij kennis geweest en overleed twee weken later.’ Hoofdstuk

Uit hoofdstuk 10
De Zon in de lunaar

Waar de Zon staat wil je schijnen.

De Zon heeft in ons project in eerste instantie niet zo veel aandacht gekregen, maar gaande het jaar werd duidelijk dat ook de Zon in de verschillende huizen zijn rol speelt en soms waardevolle aanwijzingen kan geven voor onze duidingen. Her en der vroeg hij echt om aandacht. Dat is niet zo vreemd, want de Zon heeft op zich al een hoofdrol in de astrologie en is als ‘sterrenbeeld’ bij het grote publiek hét beeld van de astrologie. Met de invalshoek vanuit de lunaar moet hij zijn taak doorgeven aan de Maan die nu eenmaal de leidende positie heeft in die horoscoop. De Zon is meer het mannelijk principe en geeft de ratio weer, in tegenstelling tot de Maan die meer het vrouwelijke in zich draagt en het gevoel reflecteert.

Vooral in huis acht valt de Zon op als aanduider van procesmatige zaken die soms een verstorende werking kunnen hebben op het leven van de persoon die dit aangaat. Hij lijkt zijn rol serieus op transformerende zaken te zetten en kan zelfs soms het thema van de lunaar voor een groot deel naar zich toe trekken.

Het kan zijn dat dit mij extra opvalt omdat ik in mijn radix een goed bezet achtste huis heb en geboeid ben door alles wat daarmee te maken heeft. Zo worden waarnemingen beïnvloed door je eigen ‘zijn’ en dat is een bekend verschijnsel dat in de kwantumtheorie al veelvuldig wordt gebruikt. Het is je eigen energie die vermengd wordt met de energie van het te onderzoeken onderwerp. We kennen het verschijnsel allemaal, je hebt net een rode auto gekocht en het lijkt ineens of de hele wereld een rode auto heeft. Het is goed om je bewust van te zijn van dit fenomeen.

Alvorens een overzicht te geven van de Zon in de verschillende lunaarhuizen wil ik die van de Zon in het achtste huis er even uitlichten.

De Zon en het achtste huis

De Zon komt vooral in beeld als ik zie dat niet alleen bij mijn moeder de Zon in huis acht van haar lunaar staat als zij overlijdt, maar ook in mijn lunaar van dat moment. Mijn belangstelling wordt dan richting de Zon in het achtste huis getrokken en ik ga het verder onderzoeken. Ook bij anderen zie ik heftige processen bij die stand voorbijkomen. De Zon blijkt op die plek vaak te maken te hebben met het thema transformatie en met de dood in zijn meest heftige vorm. Het is niet altijd zo duidelijk als bij het overlijden van mijn moeder, maar wel vaak betrekking hebbend op transformerende onderwerpen zoals: erfeniskwesties, herbezinning op relaties, ziektes die zich openbaren en andere intense belevingen. Gelukkig zijn er ook verhalen van periodes die juist een goed gevoel opleveren.

Een klein onderzoekje leert dat de Zon in huis acht ongeveer 9% voorkomt in de lunaren van één solaar en dat is een normaal gemiddelde voor de twaalf huizen. Na de vraag of iedereen wil kijken wat er in die specifieke maanden is gebeurd, komen er veel reacties binnen. De verhalen liegen er niet om, want in ongeveer 75% van de keren dat de Zon in acht verschijnt krijgen we bijzondere verhalen te horen over ervaringen die met intense processen te maken hebben. Heer acht zien we hierbij ook regelmatig voorbijkomen………………….

Meer in het boek zelf, vooral ook voorbeelden.

boek (gesigneerd) bestellen klik hier


De rugzakjes, wat neem je mee

De Collectieve rugzak:
Pluto in de Evolutionaire Astrologie.

Afgekort: EA

Pluto is de planeet van de ziel en neemt bij elke geboorte een stroom mee die gebaseerd is op de grote lijn van begin tot begin, want het lijkt een cirkelbeweging te zijn waarin je elke keer op een bepaald punt instapt.

Je wordt a.h.w. uit het ‘geheel’ gehaald en je wilt daar ook eigenlijk zo snel mogelijk weer naar terug, maar je krijgt een drijfveer mee om er iets mee te doen.
Die energie krijg je mee en dat wordt je motivatie in dit leven, zonder concrete gebruiksaanwijzing. Dit kun je als duwen en/of als trekken naar iets, een doel, ervaren. Hier ligt wel een verschil, want ervaar je het als duwen, dan is het alsof het buiten jou ligt, alsof er een kracht is die jou forceert. Is er een ervaring van trekken, getrokken worden naar een bepaald doel, dan lijkt het meer vanuit jezelf te komen, vanuit het zien van een doel waar je naartoe wilt.
Probeer dit verschil in te voelen.
Algemeen lijkt de boodschap toch wel: “Ik moet iets doen hier!”

De EA heeft dan een punt recht tegenover Pluto, het PPP (= Pluto Polarisatie Punt) en hierheen is de energetische beweging. Daar ligt de mogelijke groei van de ziel om gebeurtenissen opnieuw te kunnen definiëren, er een ander zicht op te krijgen en de kans tot herbezinning te starten.

Pluto is dus (in eerste instantie) iets waar je van weg wilt, het is een energie die diep van binnen aangeraakt wordt en in beweging wordt gezet, meestal door zielservaringen uit het verleden.
Vaak zijn dat niet de leukste herinneringen en daardoor ook zo diep beneden je bewustzijnsniveau, in de vorm van vage gevoelens en beelden.
Bijvoorbeeld een schuldgevoel, deep down, ergens in de buik dat je altijd maar vergezeld, maar waar je geen verklaring voor kunt vinden. Of steeds maar zoeken naar erkenning omdat je zo’n waas om je heen hebt van miskenning.
Dat soort vage gewaarwordingen kunnen sleutels zijn naar gebeurtenissen in je huidige leven die daar verband mee houden. Daarmee te mogen werken kan een diepe lading naar boven halen, bewust worden op gang brengen en het kan daardoor beter hanteerbaar worden door inzichten.

Dat kan beginnen met naar de plaats van Pluto in je horoscoop te kijken. Het kan zijn dat die plaatsing levens lang op dezelfde plaats stond en daarmee een diep geul van ervaringen heeft achtergelaten. Energie zoekt, net als water, het gemakkelijkste pad en dat is deze geul. Daar stroomt het lekker en comfortabel, maar is ook saai en levert geen bevredigend gevoel op. Daar komt die duw- of trekkracht om de hoek kijken.
Eerste stap is dus de plaats van Pluto

Van: http://www.soefi.nl/194-inspiratie

Pluto in de nu levende generaties:

Pluto in Tweelingen               tot -1914
Pluto in Kreeft                        1914 – 1939
Pluto in Leeuw                       1939 – 1957
Pluto in Maagd                       1957 – 1972
Pluto in Weegschaal              1972 – 1984
Pluto in Schorpioen                1984 -1995
Pluto in Boogschutter            1995 – 2008
Pluto in Steenbok                   2008 – 2024

De meer persoonlijke rugzak:

Het persoonlijke rugzakje vinden we meer in de Zuidknoop van de horoscoop en de planeten die daar dichtbij staan of er verband mee hebben. We duiden die altijd op een ‘negatieve’ manier, omdat het per definitie zaken zijn waar nog wat mee moet gebeuren. Er moet iets worden afgerond (afgehecht) of er moeten volgende stappen gezet worden.
Via astrologische berekeningen (progressieve Manen) kunnen we ook ongeveer zien wanneer de periode dat je hier mee bezig bent het heftigst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *